Hundfoder utan spannmål – det nya rätta

hundfoder utan spannmål

Få saker har slagit marknaden för hundmat så hårt det senaste decenniet som hundfoder utan spannmål. Numera erbjuder var och varannan tillverkare denna typ av hundfoder. Men varför finns det, och spelar det verkligen så stor roll?

Precis som att vi människor faktiskt ofta mår bättre av att utesluta vissa livsmedel så gäller samma sak även för våra husdjur, till exempel hundar. För ungefär tio år sedan slog hela LCHF-konceptet igenom på allvar, och var och varannan svensk skulle testa på konceptet.

Även om många upplevde en stabilare mage under LCHF-perioder, var målet för många ändå att gå ner i vikt. Tyvärr har dessa mål raserats när suget efter kolhydrater plötsligt gick upp på rött. De senaste åren har det också talats allt mer om att utesluta gluten. Många som väljer att plocka bort gluten ur sin kost upplever en stabilare mage. Detta behöver för den sakens skull inte betyda att man är allergisk mot gluten – eller ens glutenintolerant. Det är många gånger bara så att vi helt enkelt får en lite lugnare mage när vi utesluter spannmål ur vår kost.

Hundar är ungefär som oss

Visst, hundar och människor är inte samma varelser och det skiljer sig en hel del mellan oss. Samtidigt har vi också många likheter. Bland annat känsligheten mot spannmål. Det är de facto en källa till en strulig mage. Så upplever du att avföringen från din hund har en lös konsistens eller om hunden tycks ha ont i magen, då kan det finnas goda anledningar att se över kosten och det intag av torrfoder som hunden har – och därmed också börja titta på hundfoder utan spannmål.

När vi själva har valt hundfoder utan spannmål, har vårt val hamnat på svenska Bozita Robur som går att hitta i fackhandeln och exempelvis på Lantmännen. Det är ett svenskt hundfoder som därmed saknar mycket av den antibiotika som många utländska hundfoder tyvärr innehåller.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *