Foder för valp – vilket?

Den första tiden i valparnas liv lever de av mjölken som de får från tiken. Detta brukar räcka som kost åt dem tills de är ungefär fyra veckor gamla, då de kan börja introduceras för mer fast föda. Det är dock väldigt individuellt när valparna kan börja med fast foder – en stor kull med många valpar är krävande för tiken vilket gör att det kan vara bra om valparna får börja äta annan mat också lite tidigare.

Det krävs kunskaper om valpfoder för att ge valpen allt den behöver

Introducera valpar för fast föda

När det blivit dags för valparna att börja äta vanligt foder också är nästa fråga vad de ska äta. Då valparna växer väldigt snabbt under en kort period är de i behov av en mycket näringsrik kost. Lämpligt valpfoder att börja med är till exempel rå köttfärs med en äggula och lite matolja i.

I början räcker det om de får testa att äta ungefär en halv tesked, och när de har vant sig kan man utöka portionen. Så småningom kan valparna gå vidare till att äta vanligt valpfoder som finns att köpa i förpackningar. Det är dock bra om de får fortsätta testa olika födoämnen under den här perioden eftersom det bygger upp tarmfloran.

Hur ofta ska valpen äta?

Medan valparna fortfarande diar från tiken så kan de äta så fort de är hungriga. Detta fungerar ju dock inte när de blivit större och äter vanligt foder. En åtta veckor gammal valp behöver mat mellan tre till fyra gånger om dagen och måltiderna ska fördelas ut jämnt under dygnet. När den är ungefär fyra månader gammal räcker det med mat tre gånger om dagen.

Vad ska valpen äta?

En valps foder bör vara mycket näringsrikt med tanke på att den är i en tillväxtperiod. Ungefär 23 procent av portionen bör bestå av protein, fram till att den är ca 14 veckor gammal. Fettprocenten bör ligga på runt 8, vilket gäller så länge den är valp. Alla förändringar i valpens kost, från det att den börjar med köttfärsblandningen till att den går över till valpfoder, måste ske gradvis för att minska risken för magproblem.