Tävla i agility

De mest spännande saker kan förekomma i en agility-tävling: hopp över hinder, slalom mellan stolpar, balansgång över spång, gå över gungbräda, krypa igenom tunnlar är några av hindren på banan och de flesta arbetsvilliga hundar älskar det! Oavsett av vilken anledning man skaffat hund så kan det alltid vara roligt att ha ett mål tillsammans. Och när man kan ha kul tillsammans och samtidigt få lydnad så känns det som ett vinnande koncept.

Att tävla i agility gillar många labradorer

En sport för alla

En av de roliga sakerna med att tävla i agility är att man kan tävla med i princip vilken ras som helst och hunden kan även ha ett annat “jobb” förutom agilityn. Det kan bli som en spännande hobby för er tillsammans, du och din hund, att ta sig runt hinderbana utan fel och så snabbt som möjligt. Oavsett hur det går så kommer du garanterat ha roligt med din hund. Sporten agility är öppen för precis vilken ras som helst, även blandraser, kravet är att den ska ha fyllt 18 månader.

Eftersom förutsättningarna för en chihuahua inte är samma som för en schäfer så finns det olika klasser beroende på höjd. I Sverige finns fem olika storleksklasser: Extra Small för hundar under 28 cm. Small för hundar under 35 cm. Medium för hundar över 35 cm men under 43 cm. Large för hundar över 43 cm men under 50 cm. Extra large för hundar över 43 cm och därutöver. Om man har tänk tävla krävs en officiell mätning av auktoriserad domare.

Varför tävla i agility?

Varför ska man då välja agility? Det flesta brukar svara “för att det är så roligt”. Agility kräver en bra kommunikation och ett nära samarbete mellan förare och hund. Kollar man en tävling eller träning så kan man dessutom se hur kul de allra flesta hundar tycker att det är. Men det är inte bara hundar och förare som har kul under en tävling, även publiken som ges en show i fart, fläkt, allvar och skratt.

Ett bra val

Alla hundar mår bra av att arbeta på ett eller annat sätt, även en sällskapshund. I agility behöver det dessutom inte vara ägaren som tävlar med hunden, det kan lika gärna vara grannens dotter eller någon annan som gillar det. Men även om det ser väldigt lekfullt ut så ligger det en hel del träning och allvar bakom, en lustfylld träning. Just av dessa anledningar är agility ett bra val för din hund, oavsett om det är för kul eller på blodigt allvar.