Vilken hundras ska jag ha?

Det är ett stort beslut att skaffa hund och det är mycket som måste planeras. Att välja hundras är till exempel väldigt viktigt, för alla raser har olika beteenden och behov som måste passa ihop med ägarnas livsstil. En del hundraser behöver till exempel ständig aktivering, medan andra är lite mer självgående.

Svårt att välja hundras? En tax är en mysig hund

Liten eller stor

Vad ska man då tänka på när det är dags att välja hundras? Först och främst är det bra att vara helt ärlig med sig själv om hur mycket tid man kan lägga ner på hunden. En husky behöver till exempel massvis med motion varje dag och arbetar gärna lite extra med en syssla eller agility.

Klarar man inte av att ständigt hålla uppe den aktivitetsnivån är det inte schyst mot hunden eftersom den kan bli destruktiv och frustrerad med för lite aktivitet. Välj då istället en mindre hundras som kanske nöjer sig med några promenader om dagen, som en tax, cocker spaniel eller fransk bulldog.

Hundar som passar barnfamiljer

Vissa hundar klarar inte av att vara i en miljö där det är mycket rörelser och en hög ljudnivå. Vinthundar är ett exempel på hundraser som inte klarar av när det blir för stökigt, för de blir lätt stressade och mår dåligt om de inte får leva i en lugn miljö. Därför passar de inte i en barnfamilj. Hundar som lätt kan skadas är inte heller lämpliga för en barnfamilj, som till exempel dvärgpudlar.

Gör en smart lista

Vad vill du få ut från din hund och hur kommer er vardag se ut? Skriv gärna ner vad som är viktigt och vad du helst är utan när du ska välja hundras. Gillar du inte att dammsuga särskilt ofta går såklart hundar som fäller mycket bort. Tycker du inte om att hunden skäller mycket är en ras med vaktande instinkter inte rätt för dig. Genom att fundera ordentligt och föreställa dig er vardag tillsammans kan du hitta den perfekta rasen.